Bankalardan Yeni Dolar Talimatı: 23 Yıl Sonra Bir İlk Yaşandı
31 haftadır düşüş yaşanılan Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasındaki tasfiye süreci durma noktasına geldi.
Bugün açıklanan BDDK verileriyle birlikte KKM havuzundaki paranın son bir haftada yalnızca 11.8 milyar TL gerilediği öğrenilirken, tasfiye sürecinin durma noktasına gelmesi ekonomi yönetimini ilave adımlar atma konusunda harekete geçirdi.
21 Mart tarihli PPK kararı ile faizleri 500 baz puan artıran Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizlerinin yüzde 50 seviyelerine ulaşarak, son 23 yılın rekor noktasına gelmesine neden oldu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde yeni ekonomi yönetiminin parasal sıkılaşma sürecinin devam edeceğine yönelik mesajları, seçim sonrasında bankaların harekete geçmesine neden oldu. Piyasadaki likidite dengesinin değişmesi üzerine bankaların müşterilerine sunduğu 3 aylık bileşik mevduat faizi oranı yüzde 64’e yükselerek 23 yıllık zirvesini gördü.
Yüksek faizler ile bir yandan uluslararası yatırımcıyı Türkiye’ye çekmeye ve bu yolla ülkeye sıcak para girişi sağlamaya çalışan Merkez Bankası, bir yandan da KKM’den çıkacak yatırımcıların döviz tevdiat hesaplarına yönelmesine engel olmayı amaçlıyor.
Geçtiğimiz aylarda bankalara birçok kez örtülü talimatlar ileten ve mevduat faizlerini politika faizinin üzerine çekin talebini yineleyen TCMB’nin yeniden bankalarla harekete geçtiği söylentileri kulislerde dolaşırken, bu hafta itibarıyla bankalarda mevduat patlaması yaşanıyor.
YENİ FAİZ ARTIRIMI GELMEZSE MEVDUAT FAİZLERİ HANGİ SEVİYELERDE DURACAK?
Milyonlarca vatandaş, aylardır seçim sonrasında geçtiğimiz yıllarda yaşananlara benzer şekilde kur atakları olacağını düşünerek döviz ve altın tarafına yüklenirken, 1 Nisan itibarıyla tüm beklentilere boşa çıkaran gelişmeler yaşandı ve dolar kuru aşağı yönlü hareketlendi. Bu durum, dolar kurunun yakın gelecekte yükseleceğine dair tahminleri ters köşe ederken, yüksek mevduat faizleri çok sayıda yatırımcının portföy alışkanlıklarını değiştiriyor.
Özellikle döviz tarafından Türk lirasına yoğun bir geçiş olduğu aktarılırken, TCMB’nin yeni faiz artırım kararları almaması halinde mevduat faizlerinin bileşik olarak yüzde 60-65 bandında hareket edeceği öngörülüyor.
Buna karşın yılın ilk çeyreğinde yaşanan enflasyonun, yıl öncesi tahmin edilenden çok fazla olması, yılın geri kalanında yeni faiz artırımlarına gidilme ihtimalini yukarı çekmiş durumda. Yatırımcılar, Türk lirasının reel faizinin enflasyonun makul oranda üzerine çıkmaması halinde gerçek anlamda TL’ye geçişten söz edilemeyeceğini belirtiyor.
DOLAR KURU İÇİN BELİRLEYİCİ OLACAK
Halihazırda KKM’deki mevduatın 74 milyar dolara denk düştüğü aktarılırken, Bakan Şimşek’in yıl sonuna kadar KKM’nin sıfırlanacağına yönelik sözleri yeniden gündem oldu.
Haftalık erime oranı yüzde 0.4 ile 0.6 seviyelerinde seyir eden KKM’deki tasfiye sürecinin bu hızda devam edilmesi halinde yıllarca süreceği bilinirken, ekonomi yönetiminin kaçınılmaz olarak KKM’den çıkışları hızlandıracak yeni adımlar atması bekleniyor.
Bu adımların en önemlisi olarak bankaların aldığı TL mevduat faizlerini artırma kararı öne çıkarken, ilerleyen haftalarda atılacak adımlar ile özellikle dövizden dönüşümlü KKM hesaplarında birikimi bulunan vatandaşların KKM’den çıkışına neden olacak bazı kısıtlamaların yürürlüğe alınacağı öngörülüyor.