Doğada çok nadir görülen ikiz fillerin doğumu annelerini bile şaşırttı

Posted by

Bu memelilerin 18 ila 22 ay arasında çok uzun bir gebelik süresi vardır ve yaklaşık dört veya beş yılda bir doğum yaparlar. Bu türde ikizlerin doğumu vakaların yalnızca %1’inde meydana gelir, bu nedenle çoğul doğumun özelliği budur.

Çoğul doğum , aynı anne Jamjuree’yi de şaşırttı; Jamjuree, 60 kiloluk bir dişinin, 80 kiloluk bir erkek doğurduktan sadece 18 dakika sonra doğduğunu görünce çılgına döndü .
Filin tutulduğu merkezdeki bir işçi, filin son doğacak bebeğe saldırmasını engellemek için müdahale etti ancak karşılık olarak ayak bileğine darbe aldı.
“Anne, hiç ikiz doğurmadığı için yeni doğan bebeğe saldırdı. Bangkok yakınlarındaki Ayutthaya’daki tesisi yöneten Elephantstay derneğinden Michelle Reedy, Pazartesi günü AFP’ye verdiği demeçte, çok nadir görülen bir durum .
Anne sonunda iki çocuğu kabul etti, ancak çocuklar o kadar küçüktü ki, bakıcıların emzirmelerine yardımcı olmak ve beslenmelerini şırıngayla sağlanan sütle desteklemek için bir platform kurmak zorunda kaldılar.
Reedy’ye göre annelerin çoğu zaman, vahşi doğada hayatta kalmaları zor olan ikizlere yetecek kadar sütü olmuyor .
Antioquia’da bir kadın daha öldürüldü, bu kez Sabaneta’da halka açık bir caddenin ortasında
Filler, 18 ila 22 ay arasında gebelik süresi en uzun olan memelilerdir ve yaklaşık dört ila beş yılda bir doğum yaparlar.
Save the Elephants adlı kuruluş, bu türde ikiz doğumunun vakaların yalnızca %1’inde gerçekleştiğini söylüyor ve fillerin farklı cinsiyette olma ihtimalinin daha da nadir olduğunu ekliyor.

Elephantstay merkezi, çoğu daha önce sokakta dilenmek için kullanılan yaklaşık 80 kalın derili hayvana ev sahipliği yapıyor; bu, bu krallıkta 2010’dan beri yasaklanmış bir uygulama.
Artık turistleri Ayutthaya’nın tapınakları ve kalıntıları arasında taşımak için kullanılıyorlar ; bu, hayvan koruma gruplarının fillerin sömürülmesi ve istismarı olarak gördüğü bir şey. Merkez, bunun sosyalleşmelerine ve egzersiz yapmalarına olanak sağladığını savunuyor.
Dünya Yaban Hayatı Fonu’na göre, vahşi doğada 8.000 ila 11.000 arasında Asya fili (Afrika fili’nden daha küçük) kaldı.
Filler isimleriyle çağrılır
Nature dergisinde yayınlanan ve Kenya’daki iki yabani sürünün gözlemlerine dayanan bir çalışmaya göre, fillerin birbirlerine kalın deriye bağlı olarak farklı bir ismin eşdeğeriyle seslendiği belirtiliyor.

Araştırmanın ana yazarı Michael Pardo şöyle açıklıyor: “Araştırma, fillerin yalnızca her bir birey için belirli bir seslendirme kullanmakla kalmayıp, aynı zamanda kendilerine yönelik bir çağrıyı tanıyıp yanıt verirken diğerlerine yönelik çağrıları göz ardı ettiğini de gösteriyor.”

Colorado Eyalet Üniversitesi’nden kalın derili hayvanlarla iletişim konusunda uzman olan bu çalışma, yaptığı bir açıklamada şöyle devam ediyor: ” Fillerin başkalarına rastgele isimler uydurabileceği fikrini destekliyor .”

Bu sonuca varmak için bilim insanları, Save the Elephants tarafından Samburu rezervinde ve Kenya’daki Amboseli milli parkında yapılan kayıtları kullandılar.
Bir algoritma kullanarak, çağrı yapan 101 fil ve çağrı alan 117 fil dahil olmak üzere 469 farklı çağrı belirlediler .
Filler, yüksek sesli trompetlerden insan kulağının duyamayacağı mırıltılara kadar geniş bir yelpazede ses çıkarırlar.
Araştırmaya göre, kalın derili hayvanlar da tıpkı insanlar gibi, iletişim kurmak istediği sürünün üyesine keyfi bir isim veriyor. Araştırma, bunu yunuslar ve papağanlar gibi yönlendirildiği hayvanın çıkardığı sesi taklit eden seslendirme yoluyla yapmadığını vurguluyor.
Açıklamada aktarılan alıntıya göre, çalışmanın danışmanı Colorado Üniversitesi’nden Profesör George Wittemyer, fillerle ilgili bu gözlemlerin ” soyut düşünme kapasitesine sahip olduklarını gösterdiğini ” söyledi.
Genellikle homurdanma şeklinde yapılan çağrılar, uzaktan ve yetişkinlerin gençlerle konuşması durumunda daha sık görülür. Yetişkinlerin bu sesleri gençlere göre daha fazla kullanma olasılığı da var; bu da isimleri telaffuz etme becerisinin yıllar süren bir eğitim gerektirdiğini gösteriyor.
Çalışma, fillerin aşırı sosyal davranışlarının bu iletişim kapasitesinin gelişmesine katkıda bulunmuş olabileceğini öne sürüyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir